(Μ)πλέξαμε τα μπούτια μας

Σίγουρα το γνωρίζετε. Είτε το έχετε δει δια ζώσης είτε διαβάσετε για αυτό στο διαδίκτυο. Ναι, κάποια δέντρα και παγκάκια στο κέντρο της Αθήνας φόρεσαν πλεκτά. Πρόκειται για το «γνωστό πλέον σε όλους μας (sic), yarn bombing». Και φυσικά, δεν έγινε απλώς γνωστό. Κατά πώς συνηθίζουμε, η αυθεντία μας πάνω σε κάποιο θέμα αυξάνεται γεωμετρικά και πάντα σε συνάρτηση με τις αντιδράσεις που προκαλεί το γεγονός.

Κι αυτές, εν προκειμένω, εξίσου ενοχλητικές, απλώθηκαν πάνω από την πόλη όπως η αιθαλομίχλη. Τα στρατόπεδα δύο: αυτοί που το βρήκαν από αδιάφορο έως χαριτωμένο κι εκείνοι που άσκησαν έντονη κριτική στον κ. Καμίνη. Διότι, όπως αναφέρθηκε, δεν μπορείς να ντύνεις τα δέντρα όταν δίπλα από αυτά υπάρχουν άστεγοι που κρυώνουν. Ορθώς, αλλά μόνο ως πρώτη ανάγνωση. Γιατί σε δεύτερο επίπεδο, το «με τη στήριξη του Δήμου» είναι τόσο γενικό όσο τα γκρο πλαν του Αγγελόπουλου. Κοινώς, πρέπει να απαντηθούν κάποιες ερωτήσεις πριν τεντώσουμε το δάχτυλο.

Δαπανήθηκαν οικονομικοί δημοτικοί πόροι για αυτή την καλλιτεχνική παρέμβαση; Από μια γρήγορη αναζήτηση στο site του Δήμου Αθηναίων και τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νέλλη Παπαχελά, δήλωσε πως «ο δήμος Αθηναίων απλώς έδωσε την άδεια. Τα έξοδα βαρύνουν την καλλιτεχνική ομάδα». Συνεπώς, αν οι διαφωνούντες πρέπει να ψέξουν κάποιους για την «αναισθησία» τους μπροστά στους άστεγους, αυτοί είναι τα μέλη της ομάδας με τις βελόνες, που προτίμησαν να πλέξουν για τα δέντρα. Γιατί δεν έγινε αυτό; Πιθανότατα, επειδή είναι ευκολότερο να θυμώσεις με κάποιον που έχει θεσμικό ρόλο. Ίσως επίσης, γιατί βολεύει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Ή ακόμη, γιατί πλέον όλα, εν καιρώ κρίσης, θα πρέπει να αφορούν ή να σχετίζονται έστω με κάποιο τρόπο με ευαίσθητα ζητήματα που ενεργοποιούν την ανθρωπιά μας.

Κατόπιν αυτών, υπάρχει και τρίτο επίπεδο ανάγνωσης. Αν θεωρήσουμε πως η αναζήτησή μου είναι σωστή και η στήριξη του Δήμου αφορούσε μόνο την αδειοδότηση, τότε εγείρονται ερωτήματα που δυστυχώς δεν έχουν μία και μοναδική σωστή απάντηση. Έπρεπε να δώσει την άδεια ο Δήμος; Γιατί να επιβάλλεται έτσι η αισθητική μίας ομάδας ανθρώπων; Ναι, παρόμοιες ερωτήσεις έχουμε δει να προκύπτουν και με τις δράσεις των Atenistas. Και θυμάστε πάντα πού καταλήγουν.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο στρατόπεδα, υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που υποστηρίζουν πως η ομάδα που έπλεξε, δεν είναι ακριβώς… καλλιτεχνική, γιατί «οι καλλιτέχνες δεν ζητούν άδεια. Εργάζονται κρυφά, τη νύχτα, επιδιδόμενοι σε ένα ιδιότυπο κυνηγητό με τις αρχές, καθώς πρόκειται για μια απαγορευμένη τέχνη δρόμου». Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προ τριετίας, ο δήμαρχος του Ντένβερ είχε δώσει άδεια και είχε χρηματοδοτήσει την ομάδα LFS με το ποσό των 25.000 δολαρίων για να ομορφύνει την πόλη με τα πλεκτά της. Εκεί ναι, ήταν όντως «με τη στήριξη του Δήμου». Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη διαδικασία μεταδημότευσης, για να τσακωθούμε και για αυτό.

*Αναδημοσίευση από www.protagon.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


– 2 = six