Ο Αντίχριστος είναι Σουηδός;

Η μητέρα είναι ο προσωπικός μου βαθμονομητής όσον αφορά θρησκευτικά θέματα. Πρόκειται για ένα άτομο, το οποίο είναι τυπικά και ουσιαστικά θρησκευόμενο. Δεν τηρεί, δηλαδή, μόνο τα καθήκοντα ενός πιστού κατά γράμμα, αλλά διαθέτει και τις αρετές που προβάλλει ο χριστιανισμός. Δεν είναι, φυσικά, αγία, αλλά εκτιμώ απεριόριστα την ανεκτικότητά της απέναντι στη διαφορετικότητα -ενίοτε και στην πρόκληση, ηθελημένη ή μη. Και το διευκρίνιζω, γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που την ενοχλούσα με αιρετικές ερωτήσες, ίσα-ίσα για να τη δοκιμάσω. Προς δική μου απογοήτευση, οι διαμαρτυρίες της -όποτε αυτές υπήρχαν- ξεκινούσαν με ένα απλό «τι να σου πω παιδάκι μου, δεν συμφωνώ» και τελείωναν με την μνημόνευσή μου στις προσευχές της -προφανώς για τη σωτηρία της ψυχής μου. Κάπως έτσι, κατέληξα με τα χρόνια πως θα τη χρησιμοποιώ για να ελέγχω εάν μια είδηση θρησκευτικού περιεχομένου είναι υπερβολική ή όχι.

Το ίδιο έπραξα και τώρα με την σελίδα «Αποσυρση Στο Πατακι Των Ικεα Σε Σχημα Σταυρου» στο facebook. Τη ρώτησα στο τηλέφωνο εάν θεωρεί πως είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των χρηστών. Νομίζω πως άκουσα το χαμόγελό της μέσω του ακουστικού -τουλάχιστον αυτή την αίσθηση αποκόμισα από την αλλαγή στον τόνο της φωνής της. «Δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς», μου απάντησε και άλλαξε θέμα. Έχεις δίκαιο μητέρα, μα εγώ δεν μπορώ να αγνοήσω τα 1.935 likes (τόσα είχε η σελίδα την ώρα που γραφόταν το κείμενο).

Στην αρχή, νόμιζα πως επρόκειτο για πλάκα, πως γεννιόταν ένας δεύτερος Γέροντας Παστίτσιος σε μορφή χαλιού. Τα σχόλια όμως στη σελίδα δεν σε αφήνουν να πιστέψεις κάτι τέτοιο. «Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιο προϊόν προσβάλλοντας το θρησκευτικό συναίσθημα σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η επιχείρηση ΙΚΕΑ και να μην έχει γίνει ντόρος; Δηλαδή αν υπήρχε σε σχήμα ημισελήνου ή Άστρου του Δαβίδ ή άλλων θρησκευτικών συμβόλων για να σκουπίζει κανείς τα παπούτσια του από ακαθαρσίες και βρωμιές ,θα υπήρχε η ανάλογη ανοχή;;; Είναι εκτός ορίων ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων.Προκλητικότατη η έκπτωση 65% για την αγορά του , που προσωπικά δεν έχω δει και πολύ συχνά τέτοιο πράγμα, καθώς και η χαλαρότητα στην αντίδραση των υπαλλήλων κατά την επισήμανση του γεγονότος.», αναρωτιέται ο διαχειριστής στην πρώτη ανάρτηση, και ομολογώ πως δεν ξέρω τι έχει ενοχλήσει περισσότερο: το σχήμα του χαλιού ή η έκπτωση. Για την οικονομία της συζήτησης, θα υποθέσω και τα δύο.

Ομολογώ επίσης ότι μπαίνω στον πειρασμό να υποθέσω πως αυτά τα 1.935 likes θα μπορούσαν κάλλιστα να εντοπιστούν κάτω από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Και αυτό γιατί διαβάζω πως όσοι θεωρούν πως το χαλί αντί σταυρού μπορεί να είναι απλώς το σύμβολο του «συν» είναι «καλοπροαίρετοι» (sic). Έτσι ακριβώς όπως το διαβάζετε: σε εισαγωγικά. Κοινώς, ο σωστός πιστός είναι μόνο εκείνος που δεν παραμυθιάζεται από νηφάλιες προσεγγίσεις. Και φυσικά, ο σωστός πιστός που διαθέτει την δέουσα ευθιξία, είναι μόνο ο Έλληνας. Διότι έτσι μόνο εξηγείται το γεγονός πως ενώ το εν λόγω χαλί, εκτός της Ελλάδας, διατίθεται και σε άλλες 17 ευρωπαϊκές χώρες, μόνο εδώ καταγράφηκαν αντιδράσεις. Θα μου πείτε, μπορεί στις υπόλοιπες χώρες να μην υπάρχουν τόσοι χριστιανοί; Πιθανώς, αλλά μία γρήγορη αναζήτηση για την επικρατούσα θρησκεία σε αυτές τις 17 χώρες δίνει το στίγμα: Ρωμαιοκαθολικοί (Βέλγιο 70%, Τσεχία 10,3%, Ιρλανδία 73%, Ισπανία 71%, Γαλλία 64%, Ιταλία 87,8%, Ουγγαρία 37,1%, Ολλανδία 24%, Αυστρία 77%, Πολωνία 88,4%, Πορτογαλία 81%, Σλοβακία 62%) και Χριστιανοί διαφόρων δογμάτων (Γερμανία 62,8%, Κύπρος 73%, Ρουμανία 81%, Ελβετία 71,8%, Ηνωμένο Βασίλειο 59,4%). Συνεπώς, κάποιο λάθος συμβαίνει. Είτε τόσα εκατομμύρια πιστών δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κρυφό πόλεμο που μαίνεται κατά της χριστιανοσύνης, είτε δεν ψωνίζουν από τα ΙΚΕΑ και αγνοούν το εν λόγω χαλί.

Πού καταλήγουμε; Πουθενά. Καθένας έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται για ό,τι πιστεύει πως τον προσβάλλει. Όσο ακραίο ή παράλογο μπορεί να φαντάζει. Κι ας μην γελιόμαστε, πάντα υπήρχαν ανάμεσά μας αυτά τα 1.935 likes. Τουλάχιστον τώρα σηκώσαμε το χαλί και εξηγούνται πολλά: από το γιατί ξεπουλάει η «Ελεύθερη Ώρα» μέχρι το σε ποιους απευθύνεται ο πρωθυπουργός όταν δηλώνει πως μιλάει με τον Θεό.

*Αναδημοσίευση από www.protagon.gr

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 - seven =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>