Rehab στο Club 27

Ο Jim Morrison είχε δηλώσει κάποια στιγμή: “Δεν θα με πείραζε να πέθαινα σε αεροπορικό δυστύχημα. Θα ήταν ένας καλός τρόπος να “φύγει” κάποιος. Δεν θέλω να πεθάνω στον ύπνο μου ή από βαθειά γεράματα. Θέλω να νιώσω πώς είναι. Θέλω να το γευτώ, να το ακούσω, να το μυρίσω. Ο θάνατος πρόκειται να επέλθει μόνο μία φορά. Δεν θέλω να το χάσω”. Αυτό θα μπορούσε να είναι και η πινακίδα καλωσορίσματος στο Club 27.

Όλοι όσοι ανακηρύχθηκαν μέλη του με τα χρόνια, είχαν χαριεντιστεί ξεδιάντροπα με τον θάνατο. Του έκλεισαν το μάτι, έβγαλαν γλώσσα και στο τέλος υπέκυψαν στο κάλεσμά του. Η επιγραφή που φέρει ο τάφος του Jim Morrison, συνοψίζει άψογα αυτό το ξέφρενο πέρασμά τους από τον πλανήτη: “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ”. Και ο θάνατος της Amy Winehouse το απόγευμα του Σαββάτου έρχεται να το επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά. Μαζί και τα κλισέ που λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις και που δεν γίνεται να αποφύγεις ακόμα κι αν τα μισείς. Φύση αυτοκαταστροφική και ευαίσθητη. Πνεύμα ανεξάρτητο και ταλέντο αστείρευτο. Έννοιες τόσο συνυφασμένες μεταξύ τους, σαν την ένωση του υδρογόνου και του οξυγόνου στο μόριο του νερού. Κι αν υπάρχει κάποιος που να αναρωτιέται πώς θα ήταν η Amy αν έλειπαν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αρκεί να φανταστεί το Rehab χωρίς το ρεφραίν. Σαν πρόκληση σε μονομαχία με πλαστικά πιστόλια. Αδύνατον. Γιατί αυτό ήταν η Amy.

Προκαλούσε κάθε λεπτό της ζωής της. Ρίγη με τα τραγούδια της και συγκίνηση με τον τρόπο που λικνιζόταν στη σκηνή λες και έκανε έρωτα στο μικρόφωνο. Σχόλια με τις δημόσιες εμφανίσεις της και εντάσεις στους θαυμαστές της που μάλωναν μεταξύ τους για το αν θα έπρεπε να πάψουν να αγοράζουν τους δίσκους της ώστε να μην γίνονται συνένοχοι στις παγίδες που έστηνε η τραγουδίστρια στον εαυτό της. Μα ακόμα και με τον θάνατό της, η Amy κατάφερε να προκαλέσει, έστω για τελευταία φορά.

Η συγκυρία να πεθάνει δυο μέρες μετά το μακελειό στην Νορβηγία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά κάποιων χρηστών στα social media, οι οποίοι θέλησαν να επιβάλλουν ηθική και ευαισθησία στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας, κουνώντας το δάχτυλο για τον δυσανάλογο δημόσιο θρήνο μεταξύ των θυμάτων της Νορβηγίας και του χαμού της Amy. Αν το καλοσκεφτείτε, σε αυτό το σημείο τουλάχιστον ήταν πολύ τυχερός ο Jim Morrison, γιατί αν υπήρχαν social media την εποχή που πέθανε, οι χρήστες αυτών θα εγκαλούσαν τον κόσμο για επιλεκτική ευαισθησία μπροστά στην απώλεια της ζωής των τριών αστροναυτών, που πέθαναν κατά την προσεδάφιση του Salyut 1 τρεις ημέρες πριν τον χαμό του τραγουδιστή των Doors.

 

* H Amy Winehouse γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Southgate του Λονδίνου στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 από οικογένεια εβραίων μουσικών της τζαζ. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Frank και τρία χρόνια αργότερα, το 2006, κυκλοφόρησε το Back to Black, το οποίο γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Στο μεσοδιάστημα, αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα βουλιμίας και εθισμού στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

*Αναδημοσίευση από www.protagon.gr

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


- 3 = two

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>